Conform climei din regiunea ţării noastre, majoritatea plantelor indigene rezistă în mod natural la temperaturi scăzute de până la -10º C. Însă în cazul în care termometrele încep să arate valori mai mici, viaţa unora dintre plantele dumneavoastră poate fi pusă în pericol. Acest articol listează câteva situaţii particulare şi oferă soluţii concrete pe care le puteţi aplica pentru a reduce efectele frigului extrem asupra plantelor bianuale şi perene din grădină şi din curte. Fiind vorba de situaţii particulare, trebuie să citiţi informaţiile de mai jos cu precauţie şi să le verificaţi aplicativitatea în cazul grădinii dumneavoastră.
Elemente ce potenţează temperaturile scăzute pe perioada iernii
- Altitudinea este cu siguranţă cel mai important factor în această direcţie. Grădinile plasate la altitudini mari în care au fost plantate specii alogene vor suferi de frig mai mult decât cele ornamentate doar cu variante locale.
- Dacă grădina este poziţionată lângă o apă curgătoare sau lângă un lac natural, frigul va fi perceput mai intens (chiar şi în cazul unui îngheţ total), pentru că umiditatea va fi mai mare şi, deci, influenţa temperaturii asupra plantelor va fi, implicit, mai intensă.
- Grădinile expuse la vânt şi viscol suportă mai greu frigul, în special atunci când au o orientare nordică sau nord-estică.
Soluţii împotriva frigului extrem
- Prima şi, în mod absolut, cea mai importantă regulă împotriva unor condiţii de climă care presupun temperaturi sub -10º C este adăpostirea tuturor plantelor din ghivece, chiar dacă, în mod natural, acestea ar rezista afară. Pământul din ghivece este mai expus la frig decât solul şi nu beneficiază de aeraţia naturală a acestuia. Din cauza aceasta, rădăcinile din ghivece sunt afectate mai repede şi mai violent.
- Evitaţi să udaţi plantele. Chiar dacă este secetă şi pământul este complet uscat, e mai bine să aşteptaţi până la primul dezgheţ. Riscul să le afectaţi negativ prin irigare este mai mare decât riscul uscării din cauza lipsei de apă, în marea majoritate a cazurilor.
- Nu tăiaţi plante în această perioadă dacă temperaturile sunt aşa de scăzute. Această regulă este validă chiar şi pentru speciile care se pretează la tăieri în mijlocul iernii.
- Nu tăiaţi ramurile afectate de îngheţ. Lăsaţi-te să cadă în mod natural şi aşteptaţi o zi mai caldă pentru a face curăţenie.
- Verificaţi, în mod regulat, dacă plantele căţărătoare sunt expuse la vânt şi întăriţi suporţii de susţinere în cazul în care observaţi că aceştia nu sunt destul de rezistenţi. Aveţi însă grijă să nu modificaţi poziţia plantelor, pentru că tulpinile semi-lemnoase sunt foarte fragile şi delicate în asemenea condiţii.
- Dacă nu aţi făcut-o deja, îmbrăcaţi în materiale profesionale sau în ziar trunchiurile pomilor tineri, în special dacă trunchiul are o grosime mai mică de 3-4 centimetri sau dacă nu a dezvoltat încă o scoarţă definitivă. Nu folosiţi folii de plastic, pentru că acestea pot sufoca planta în caz de variaţie termică de la o zi la alta.
- Eliminaţi, pe cât posibil, prezenţa apei din grădină şi puneţi parapete împotriva vântului, în cazul în care aveţi asemenea soluţii la dispoziţie. Efectele acestor două acţiuni sunt mai mult decât benefice pe durata frigului extrem din grădina dumneavoastră.