Există un set de operaţii contextuale pe care trebuie să le aveţi în vedere în luna noiembrie pentru a vă proteja florile şi a le optimiza înflorirea şi durata de viaţă în anul care vine. În cele mai multe cazuri, aceste pregătiri pentru iarnă nu pot fi generalizate: ele presupun abordări sistematice, însă separate de la un gen la altul. Iată cele mai importante exemple:
- După terminarea perioadei de înflorire a crizantemelor, tăiaţi planta de la nivelul solului (la maxim 6-10 cm). Pentru protecţie suplimentară, o puteţi acoperi cu un strat superficial de frunze uscate.
- Nalbele şi bujorii trebuie de asemenea tăiaţi de la bază, nu atât din considerente estetice, cât pentru siguranţă: eventualele boli nu vă vor mai deranja anul viitor, dacă îndepărtaţi acum tulpinile şi resturile.
- Curăţaţi trandafirii. Ca orice alte plante perene, aceştia pot fi mutaţi dintr-un loc în altul în grădină, atâta vreme cât sunt inactivi (nu au frunze, flori, muguri etc.). Trandafirii care cresc în formă de tufă pot fi tăiaţi de jos, pe când cei căţărători pot fi aduşi la forma de bază. Acum este momentul pentru ghidarea de anul următor: tăierile dumneavoastră din luna noiembrie vor afecta aspectul de ansamblu al plantei din anul următor.
- Dacă au mai rămas în grădină plante cu bulbi sensibili, aceasta este ultima lună când bulbii mai pot fi mutaţi la adăpost. Protejaţi rădăcinile plantelor cu flori cu un strat de mulci, pâslă sau plastic special, până la primăvară. Bulbii trebuie apoi depozitaţi într-un loc uscat, la răcoare (3-5 grade Celsius), în ambalaje ce permit trecerea aerului. Nu îi depozitaţi în pivniţă decât dacă sunteţi siguri că vor fi feriţi de umezeală.
Gazonul şi florile din gazon: înainte de căderea zăpezii
Dacă gazonul nu trebuie greblat şi consideraţi că poate rămâne ca atare până la primăvară, puteţi tunde ce a mai rămas din iarbă, lăsând pe loc iarba tunsă împreună cu ultima tură de frunze moarte, transformându-le în mulci. În felul acesta veţi realiza un circuit complet, întorcând substanţele nutritive înapoi în sol pentru a optimiza dezvoltarea rădăcinilor şi pentru a obţine un gazon verde şi sănătos la primăvară.
Secretul protejării plantelor cu mulci este să nu le acoperiţi prea devreme. Stratul protector trebuie aplicat după ce începe pământul să îngheţe, dar înainte de venirea zăpezii, pentru că altfel unele plante ar putea să nu fi intrat în faza de inactivitate. În plus, există riscul de a crea involuntar culcuşuri pentru rozătoare nedorite.
Tot în această perioadă puteţi îngrăşa gazonul cu îngrăşăminte speciale. Începând din luna noiembrie, această operaţie poate fi efectuată (sau repetată) lunar până în februarie. Aveţi însă grijă să nu folosiţi îngrăşăminte uscate decât dacă este suficientă umezeală în sol, sau dacă plouă. Pentru a proteja calitatea ierbii, e de preferat să folosiţi îngrăşăminte lichide sau să preparaţi diluţii din cele solide. În ce priveşte iarba, nu există un moment propice când trebuie aplicat îngrăşământul, dar e bine ca procedura să fie făcută când temperatura ambientală depăşeşte 5 grade Celsius. Asiguraţi-vă că îngrăşământul pe care îl cumpăraţi e compatibil cu şi folositor pentru florile din gazonul dumneavoastră.
Gradina din fundal e fermecatoare.
Multumesc pentru sfaturi.