Îngrijirea adecvată a florilor și a gazonului în această lună aduce câteva beneficii pentru grădina dumneavoastră, majoritatea cărora vor fi evidente în scurt timp:
- Perioada de înflorire poate fi prelungită cu câteva săptămâni (în funcție de specie);
- Întreținerea plantelor pe timpul toamnei este optimizată de muncile de acum;
- Gazonul își păstrează culoarea verde mai mult timp;
- Plantele bulboase sădite acum vor înflori mai repede la primăvară;
- Iarba va rezista mai bine și va fi mai intactă pe durata iernii și, implicit, în primăvara următoare.
Iată câteva soluții de care vă puteți folosi pentru a crește productivitatea estetică a spațiului dumneavoastră de relaxare, în același timp reducând volumul de muncă pe care îl veți depune în grădină în lunile ce vor urma:
- Florile curgătoare agățate în coș (petuniile, mușcatele crețe și chiar lobelia) vor mai sta încă înflorite dacă adăugați acum un îngrășământ cu eliberare prelungită. Cât privește perioada eliberării, alegeți îngrășământ de 30 de zile. Împlântați bețișoarele de îngrășământ la o distanță de 5 cm de rădăcina florii și udați zilnic, asigurându-vă că turnați apa peste acel loc.
- Bulbii cumpărați sau din producție proprie au nevoie de o temperatură moderată a solului și, firește, de apă ca să prindă rădăcini. Alegeți bulbi bombați, tari, și lăsați o distanță de minim 20 de cm de la un bulb la altul. Nu plantați mai mult de un bulb în același loc, deoarece riscați fie ca aceștia să putrezească (dacă toamna este caldă), fie ca, în anul următor, să obțineți o tufă prea bogată într-un singur loc.
- Curățați trandafirii târzii o dată la două zile și florile existente vor rezista mai bine. Mai mult, dacă trandafirii vor prinde câteva zile calde, este foarte posibil ca aceștia să mai facă încă boboci, care au o fragilitate și o delicatețe anume la începutul toamnei. Tot acum, eliminați lujerii goi tăindu-i în funcție de specie.
- Culegeți și uscați semințele la soare. Semințele uscate în spații închise sunt mai puțin productive, oricare ar fi floarea de care vorbim.
- Dacă tăiați gazonul regulat, creșterea acestuia va fi stimulată și iarba va rezista mai bine pe timpul toamnei și al iernii. Udați după tăieri sau înainte de o zi călduroasă ca să ajutați iarba să își îngroașe rădăcinile, devenind în felul acesta mai puternică.
- Este momentul să fertilizați iarba pentru prima oară în toamna aceasta. Mulți experți grădinari susțin că îngrășămintele lichide sunt mai bine primite de iarbă în luna septembrie. Cu toate acestea, dacă udați bine și regulat după aplicarea unui îngrășământ granule sau solid, nu ar trebui să fie probleme. Cantitatea îngrășământului trebuie să fie moderată, altfel riscați să ardeți iarba, îngrășămintele fiind acide.
- Odată cu plantarea bulbilor, puteți semăna iarbă pentru un gazon nou. Pentru a obține rezultate bune, adăugați un strat de pământ de 3 cm. După ce l-ați greblat, semănați iarba (dacă amestecați sămânța cu puțin pământ fin semințele vor fi distribuite mai omogen) și udați moderat. Continuați să udați zilnic sau la două zile timp de două săptămâni, după care răriți perioadele de udare. Evitați să călcați pământul în toată această perioadă.