În principiu, florile curgătoare înfrumusețează grădinile primăvara și vara devreme și în percepția comună ele dispar (sau, și mai bine spus, trec în fundal) odată cu apropierea toamnei. Cu toate acestea, există soluții de a le păstra atractive și la finele lunii august și începutul lui septembrie. Aceste soluții sunt contextuale în sensul în care depind de condițiile meteo de care dispuneți și de specie, și solicită mai mult timp și dedicare din partea dumneavoastră, dar efectele sunt pe măsură. Iată mai jos câteva exemple generalizabile; acestea urmăresc atât specii endemice cât și varietăți aduse în regiunea noastră, tocmai pentru a acoperi cât mai eficient spectrul de posibilități.
Gazania
Gazania curgătoare este o plantă din regiunea mediteraneană și, din această cauză, are nevoie de mult soare și căldură. Udările trebuie să fie regulate și consistente. O puteți găsi în florării, în special primăvara ca una dintre primele soluții de înfrumusețare a curții dumneavoastră. Încă din iulie, gazania începe să-și piardă din atractivitate. Căutați un loc mai puțin retras (întrucât îi place vântul) și moderat de însorit. Eliminați florile trecute și, obligatoriu, frunzele moarte de la nivelul solului.
Lobelia
Destul de comună la noi, lobelia vine în tonuri de alb, albastru, alb-albastru și mov. Iubește apa și, de aceea, cu cât intrăm mai mult în vară, cu atât trebuie udată mai des. Asigurați-vă că o udați zilnic și că dispune de o tavă unde să fie apă în permanență. Nu vă iluzionați în privința soarelui: începând din iulie, alegeți pentru lobelie un loc mai retras, cu soare dimineața. Eliminați crenguțele care se usucă în mod natural și verificați ca nu cumva, la baza plantei, să existe mucegai, deoarece acesta e prima cauză de moarte timpurie la această floare. Mai mult, în cazul în care sunt prea multe plante într-un singur ghiveci, separați-le într-o seară și veți vedea cum planta va continua să înflorească la fel de bogat până la începutul lunii septembrie.
Mușcata curgătoare
În principiu, mușcatele sunt destul de rezistente, dar speciile noi, cum sunt mușcatele bătute sau cele crețe, au totuși nevoie de îngrijiri speciale. Soarele și apa trebuie să fie în cantități moderate. Pe perioada verii, este bine să adăugați îngrășământ specializat pentru a susține înflorirea. O dată la două zile, trebuie să eliminați florile trecute (dar, grijă, nu îndepărtați decât floarea ca atare, nu toată ramura care o susține, întrucât tocmai aceste ramuri dau flori în august și la început de septembrie) și o dată pe săptămână trebuie să tăiați crenguțele moarte. Nu faceți transplantări în cazul mușcatelor decât primăvara sau toamna; altfel, planta se va usca cu siguranță.
Petunia
Una dintre florile cel mai dificil de îngrijit când se pune problema permanentizării înfloririi, petunia vă va solicita zilnic, dar lucrul în sine este relaxant. În fiecare seară, trebuie să eliminați florile trecute. Cu cât sunteți mai atent în această procedură (încercând să nu rupeți și bobocii de a doua zi, care arată, în cazul multor specii de petunie, foarte asemănător), cu atât mai bogat și mai persistent va înflori planta. O petunie bine îngrijită, căreia i s-a adăugat îngrășământ de înflorire, își va menține prospețimea până la sfârșitul lunii august.