Unele dintre cele mai frumoase atracții pe perioada primăverii sunt tufele înflorite. Oricare ar fi originea acestora și tipul inflorescenței, ele reușesc să modifice semnificativ aspectul grădinii dumneavoastră într-o perioadă în care grădina arată mai degrabă trist și pustiu. Tufele sunt alternativa ideală la plantele înflorite, cumpărate în ghiveci. În loc să cheltuiți milioane pe astfel de plante obținând un efect într-o anumită măsură artificial și neverosimil, este mai simplu, mai inteligent și mai eficient pe termen lung să plantați tufe care înfloresc timpuriu. Beneficiile acestora sunt multiple:
- Marea lor majoritate se întrețin ușor, fără să necesite alte munci în afară de cele de tăiere și legare.
- Rezistența la frig a acestor tufe este remarcabilă. Cele mai multe varietăți rezistă fără probleme la temperaturi sub 0ºC. Această versatilitate termică le face potrivite pentru orice fel de grădină din regiunea noastră, oricare ar fi altitudinea acesteia.
- Se pretează cu ușurință la trecerile de temperatură majore de la 15ºC la -5ºC, tot mai des întâlnite la noi. Din acest punct de vedere, ele nu-și vor modifica aspectul în grădina dumneavoastră dacă vor fi supuse alternanțelor termice. Cu alte cuvinte, puteți avea, la numai câteva zile distanță, o grădină acoperită cu zăpadă târzie, și o grădină aproape verde, explodând flori exuberante în forme impresionante și bogate.
- Se adaptează ușor la diverse tipuri de sol, de la solurile uscate la cele mâloase. Cu toate acestea, e bine de știut că solurile medii, bine afânate sunt mai pe potriva acestor tufe.
- Deși rezistă la umbră, aceste plante preferă soarele și spațiul. Dacă aveți o grădină mică, asigurați-vă că ați tăiat tufele la o dimensiune rezonabilă; dacă, pe de altă parte, dispuneți de spații largi, lăsați-le să se extindă, pentru că secretul frumuseții lor stă în întâlnirea dintre exuberanța florii și sălbăticia inflorescenței și a tufei în general.
Iată mai jos o listă cu câteva astfel de tufe. Deși multe dintre acestea pot rezista fără suport, este bine ca, pe parcursul lunii aprilie, să le instalați suporți de lemn sau chiar de metal. Datorită flexibilității lor crescute, plantele vor putea fi ghidate în anul următor în forme noi, deci nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu faptul că un suport solid le decide forma.
- Cornul (Cornus mas) – unul dintre cele mai comune plante din această categorie, cornul poate fi achiziționat în diverse nuanțe, de la albul cel mai palid, la galben, roz sau chiar violet.
- Forsythia – Prezentă în special în grădinile din Transilvania, acest arbust uimitor înflorește înainte ca majoritatea pomilor să se trezească la viață, modificând radical aspectul grădinii de flori. Fără să necesite îngrijiri speciale, forsythia vă va delecta cu florile sale de un galben intens, care umplu tulpinile plantei pentru mai bine de două săptămâni în această perioadă.
- Trandafirul turcesc – oscilând între corole simple și flori bătute, acest arbust se deschide începând cu a doua jumătate a lunii aprilie. Frumusețea florilor este marcată de o anume delicatețe a petalelor, nespecifică prin fragilitate acestei perioade din an. Cu un buchet discret, ele pot crea o pată roșie în grădină, alături de forsythia, cu care se înțelege de altfel foarte bine.