Momentele cu vegetație minimă din grădina dumneavoastră, când puteți modifica cel mai mult ansamblul fără a vă teme de îngheț sunt zilele calde din noiembrie. Dacă doriți să regândiți mare parte din grădină, acum este momentul, pentru că perspectiva pe care o aveți nu mai este influențată de verdeață, iar munca în sine este diminuată de faptul că cele mai multe plante și anuale și perene s-au stins până acum.
Iată în cele ce urmează o listă cu proceduri specifice de reorganizare a spațiilor de relaxare din grădină, prin acestea implicând și câteva principii de bază de peisagistică a parcurilor și grădinilor:
- Păstrați aleea principală, dar modificați aleile secundare. Dacă aleea principală a fost bine gândită inițial, e puțin probabil să găsiți o soluție mai bună, în special dacă grădina e mică sau foarte mică. În plus, pământul de pe această alee este foarte bătătorit, fie că a fost lăsat ca atare, fie că a fost pardosit cu dale, și, chiar dacă adăugați pământ proaspăt și săpați, tot se vor vedea efectele în următorii doi ani. Aleile secundare însă, pot fi schimbate și reordonate, fapt ce aduce simultan o modificare de perspectivă și una de percepție.
- Rearanjați acele obiecte (pietre, mobilier, lemn) sau plante, cu rol esențial în înșelarea perspectivei. Adăugați obiecte mai mici în spatele grădinii ca să dați senzația că spațiul este mai mare decât este cu adevărat. În aceeași direcție vă vor ajuta și aleile șerpuite, în special dacă capătul lor este în partea din spate a grădinii, ascunsă privirii.
- Renunțați la prejudecăți referitoare la locul decis al unei anumite plante în grădină. Prin butășire sau / și marcotaj, puteți modifica locul de unde pornesc plantele agățătoare, iar tufele de trandafiri, crini, crizanteme etc. pot fi intercorelate după o geometrie nouă.
- Modificați forma și funcțiile gazonului. De cele mai multe ori, uităm de faptul că gazonul poate fi schimbat și ne construim întreaga percepție a grădinii pornind de la o singură formă, decisă în urmă cu mulți ani. Renunțând la o parte din gazon sau, din contră, extinzându-l într-o direcție nouă, vom împrospăta aparența grădinii dintr-o singură mișcare.
- Dacă partea financiară nu este o problemă, puteți schimba obiectele artificiale de decor. În acest sens, este important să știți că e bine să le schimbați pe toate odată. Dacă veți lăsa câteva obiecte din tura trecută, efectul nu va fi rezonabil, iar acestea vor părea îmbătrânite de vreme.
- Paradoxal, piatra este cea mai bună soluție atunci când nu știți cum anume să rearanjați un spațiu exterior din apropierea casei. Folosiți stâncă închisă la culoare și piatră de râu, pentru că ambele favorizează apariția mușchiului și, dacă iarna va fi caldă și umedă, veți descoperi în martie forme și tonuri cromatice noi.
- Adăugați garduri de lemn de dimensiune joasă, mimând funcționalitatea, dar nu în virtutea ei. E bine ca astfel de garduri să nu aibă o valoare strict decorativă și e important să arate bine întreținute pentru ca efectul să fie cu adevărat covârșitor în anul care vine.