Cele mai multe activităţi de întreţinere şi curăţenie în grădină ar trebui făcute în zile cu temperaturi moderate. Frigul extrem ar încetini în mod firesc activităţile dumneavoastră şi ar afecta într-o măsură semnificativă calitatea materialelor cu care lucraţi. Acest articol ia în considerare că celelalte etape de întreţinere au fost efectuate adecvat în lunile anterioare şi prezintă numai activităţi specifice problemei curăţeniei pentru luna februarie. Iată aşadar ce trebuie să faceţi în această direcţie:
- Pentru marea majoritate a plantelor, februarie este o lună stagnantă. În afară de câteva posibile tăieri (dacă temperaturile permit o astfel de intervenţie), nu există activităţi specifice acestei perioade. Concentraţi-vă, de aceea, pe elementele de suport, pe decoruri şi pe infrastructură.
- Gresiile de exterior sunt susceptibile să crape în această perioadă. Folosiţi mături uscate şi evitaţi, sub orice formă, spălarea cu apă caldă sau domoală. Apa rece poate fi o soluţie, dar dacă suprafaţa rămâne udă şi îngheaţă, ea poate distruge gresia şi rosturile.
- Infrastructurile de piatră şi lemn pot fi modificate dacă nu este îngheţ; pot fi curăţate, aranjate şi repoziţionate. Cu cât depuneţi mai mult efort în perioada aceasta, cu atât vă reduceţi volumul de muncă din primăvară, pentru că acum operaţiile nu sunt afectate de vegetaţie şi nu riscaţi mult intervenind.
- În funcţie de înclinaţia grădinii, puteţi redistribui centrele de interes din spaţiul dumneavoastră de recreere. Pentru a fi cât mai eficienţi, încercaţi să nu afectaţi solul, ci numai elementele de decor şi pe cele din structurile modulare (terase spontane, chioşcuri, etc.).
Curăţenia din perioada aceasta este în mod evident afectată de temperatură. Din această cauză, este de preferat să vă reduceţi acţiunile la strictul necesar şi să lăsaţi operaţiunile de anvergură, care cer efort, implicare şi timp, pentru martie sau chiar aprilie. Centraţi-vă astfel pe următoarele elemente:
- Resturile lemnoase din grădină pot fi depozitate în spaţii amenajate. Transportul acestora peste gazon va afecta într-o foarte mică măsură iarba.
- Curăţaţi cărările şi aleile de ultimele resturi vegetale, cele care au apărut în grădină după ultima curăţenie de toamnă. Nu vă centraţi pe detalii, veţi avea timp la începutul primăverii pentru o curăţenie amănunţită. Cu toate aceasta, e bine de ştiut că frunzele şi celelalte resturi vegetale lăsate în mod necorespunzător prin grădină afectează nu numai estetic spaţiul dumneavoastră, ci şi biotopul ca atare, prin prezervarea anumitor organisme potenţial dăunătoare plantelor sănătoase din grădină.
- Curăţaţi ghivecele goale şi depozitaţi-le în pivniţe, sere, sau la adăpost.
- Februarie este anotimpul perfect pentru curăţarea gardurilor de resturile vegetale uscate sau bolnave. Alegeţi o zi cu temperaturi de peste 4º C şi eliminaţi orice surplus vegetal. Ceea ce până în decembrie nu părea încă evident, este acum clar, şi dumneavoastră puteţi face distincţia dintre plantele moarte şi cele care aşteaptă primăvara. Dacă sunteţi organizaţi, puteţi în mod concret aranja întregul spaţiu într-un mod care să-l facă funcţional pentru tot anul care urmează. Centraţi-vă pe îndepărtarea plantelor uscate complet şi reduceţi numărul de tăieri la minimum.