În funcţie de tipul rădăcinii, sol, specie, şi temperatură ambientală, plantele au nevoie de cantităţi diferite de apă pentru a rezista optim în lunile de vară. Principiile ce trebuie aplicate nu sunt însă atât de simple cum ar putea părea iniţial, deşi există un set de reguli generale foarte eficiente care vă pot proteja plantele de secetă sau, dimpotrivă, de excesul de apă. Şi anume:
- Nu udaţi pe temperaturi mai mari de 15ºC;
- Dacă solul este foarte uscat, udaţi în reprize, pentru a obişnui plantele şi solul cu apa;
- Nu înecaţi plantele în apă seara numai pentru că ziua respectivă a fost extrem de călduroasă. În acest caz, e de preferat să aşteptaţi cel puţin o oră după apusul soarelui, ca să evitaţi şocul termic.
O regulă la care puteţi face apel în orice situaţie ţine de tipul rădăcinilor plantelor. În mod ideal, în grădina dumneavoastră ar trebui să existe o delimitare între spaţiile cu plante anuale şi rădăcini firave, de suprafaţă, şi locurile cu plante perene. Astfel, dacă aveţi parte de un sol comun (nici foarte uscat/pietros, nici bogat în lut/mâl), trebuie să ştiţi că majoritatea plantelor perene nu au nevoie de udări zilnice, chiar în condiţiile în care temperatura depăşeşte 30ºC. Acest fapt se întâmplă pentru că temperatura afectează aproximativ 25 de centimetri din grosimea solului, iar aceste plante au, de obicei, rădăcinile la o adâncime mai mare.
Trebuie să acordaţi un interes sporit modalităţii în care udaţi. Iată câteva reguli utile în această direcţie:
- Cantitatea de apă este importantă atâta vreme cât este distribuită omogen.
- Nu lăsaţi furtunul la baza plantelor până bălteşte apa. Multe plante au tulpini care putrezesc dacă sunt expuse la prea multă apă.
- Mecanismele de udare automată sunt eficiente atâta timp cât sunt supravegheate îndeaproape.
- Evitaţi, cât e cu putinţă, apa extrem de rece, provenită din puţuri sau fântâni adânci. Şocul termic afectează cu uşurinţă plantele ierboase şi semi-lemnoase.
- Udaţi regulat plantele de ghiveci pe care le ţineţi în grădină sau în curte. De cele mai multe ori, acestea au nevoie de o cantitate mai mare decât plantele din interior, pentru că atât solul, cât şi frunzele, pierd mai multă apă în lumina soarelui.
Pentru a determina cantitatea de apă necesară plantelor, ar trebui să vă informaţi pentru fiecare specie în parte. De cele mai multe ori, un asemenea demers este cronofag şi dificil de realizat dacă aveţi o grădină cu o varietate mare de flori şi plante verzi. Soluţia cea mai simplă vine de la frunze. În principiu, necesarul de apă este direct proporţional cu mărimea frunzelor. Speciile cu frunze cărnoase, groase au nevoie de multă apă (dar, şi rezistă mai bine la secetă), în timp de florile cu frunze filiforme se mulţumesc cu cantităţi mai mici. Există şi excepţii de la această regulă (de exemplu asparagusul), dar ea este utilă ca să reduceţi riscul de secetă. Reţineţi că este esenţial să udaţi regulat pentru ca plantele să poată lupta eficient împotriva evaporării datorate căldurii din luna iulie.