De cele mai multe ori, un gazon care nu este îngrijit corespunzător pe perioada verii va deveni maroniu. În credința comună, un asemenea gazon este mort, deși realitatea e alta: pentru a se proteja, cele mai multe tipuri de iarbă de la noi intră într-o stare similară celei de peste iarnă, păstrându-și rădăcinile vii și renunțând la frunze. Cauzele unui gazon maro pot fi destul de multe:
- Lipsa apei sau udările insuficiente – în special în perioadele de secetă, când, pe lângă absența ploilor, aerul este mai uscat, chiar și seara.
- Lipsa tăierilor regulate – spre deosebire de pajiștile de pe câmp, unde există un echilibru subtil între diverse specii, iarba singură nu își poate susține într-un mod coerent calitatea dacă nu este tăiată regulat. Există, desigur, intervale decise pentru fiecare specie de iarbă, dar toate funcționează după același principiu: un gazon tăiat este mai verde pentru că plantele dau continuu frunze noi de la rădăcină.
- Ploile acide – tot mai dese și în regiunea noastră, ploile acide atacă în primul rând florile și frunzele fragile. Iarba are parte de același tratament. În cazul în care știți că a avut loc o ploaie acidă, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să udați regulat câteva seri la rând după eveniment, pentru a-i diminua efectul.
- Traficul intens – există gazon pentru trafic intens și ar trebui să îl luați foarte serios în considerare dacă urmează să călcați zilnic iarba de nenumărate ori. Vara iarba este mai fragilă și capacitatea ei de regenerare mai redusă; dacă este călcată des, aceasta își reduce activitatea vegetativă pentru a se proteja.
- Îngrășămintele inadecvate – nu udați gazonul cu îngrășăminte pentru flori pentru că riscați ca, în loc să crească o iarbă mai bogată, să o ardeți pe cea existentă. Acest fapt este valabil și pentru concentrații mai reduse. Alegeți fie un îngrășământ specializat pentru iarbă (care va fi întotdeauna mult mai redus în nutrienți și minerale) și, dacă nu aveți, folosiți pur și simplu apă.
Dintre toate elementele de mai sus, apa este cea care influențează cel mai mult calitatea gazonului în luna august. Udați zilnic dacă se poate, după apusul soarelui; nu vă îngrijorați dacă apa băltește în iarbă, pentru că vara posibilitatea apariției ciupercilor este neglijabilă. Eliminați fără a exagera smocurile de iarbă maro formate pe suprafața gazonului; pe lângă efectul estetic implicit, această mișcare va impulsiona respectiva plantă să producă frunze verzi tinere.
Eliminați regulat din gazonul dumneavoastră tufele de păpădie (cel mai des întâlnite la noi) sau de trifoi. Un gazon invadat de asemenea plante secundare va arăta implicit mai rău și va lăsa impresia de dezordine, chiar dacă va fi verde.
O altă soluție la îndemână este să plantați aleatoriu pe suprafața gazonului flori pitice (verbine, bănuței, nu-mă-uita); în loc să diminueze aspectul general, calitatea cromatică a acestora va aduce un spor de prospețime întregului ansamblu și va diminua miraculos senzația că gazonul este pătat în pete de maro. Dacă le udați des și le păstrați curate, gazonul dumneavoastră nu se va deosebi cu mult de unul din luna mai.