Necesitățile curente prezentate de către fiecare plantă pe parcursul dezvoltării ei, implică o continuă adaptare și specializare a tehnicilor utilizate pentru a putea conferi condiții optime de dezvoltare acestora. Pentru a putea realiza aceste scopuri, este necesară urmărirea îndeaproape a unei suite de pași:
- Condițiile de mediu.
Optimizarea locului în care este plantat un pom reprezintă o condiție principală pentru a putea beneficia de o dezvoltare armonioasă a acestuia. Prin urmare, trebuie avuți în vedere o serie de factori determinanți: distanța până la o sursă continuă de apă, calitatea solului în care este plantat pomișorul, gradul de protecție oferit de către locația plantării pomișorului față de factorii nocivi de mediu, speciile și soiurile de pomi plantați în apropiere, precum și compatibilitatea dintre pomi. - Calitatea și frecvența serviciilor de întreținere pe parcursul dezvoltării și creșterii pomișorului.
Situațiile curente observabile care influențează în mod evident evoluția în timp a dezvoltării unui pom determină angajarea unui set de măsuri menite să susțină elementele favorizatoare care vin în slujba unei creșteri armonioase a pomului și să prevină acele influențe care ar putea dăuna acestei dezvoltări. Succint, aceste măsuri pot fi regăsite între următoarele:- asigurarea elementelor chimice necesare pomișorului prin o continuă completare oferită solului cu îngrășăminte specifice de calitate, menite să suplinească elementele lipsă din sol, condiție necesară de la plantarea pomișorului până la maturitate și, secvențial, ulterior atingerii acestei condiții.
- protecția față de animale și insecte care trebuie avută în vedere în special în perioada de tinerețe a pomului, dar nu numai. Iarna, aceste situații sunt mult mai frecvent întâlnite datorită lipsei surselor alternative de hrană pentru animale, care își reorientează atenția spre pomi. Prin urmare, protecția scoarței prin înveliri tipice perioadei de iarnă reprezintă cea mai sigura soluție. Contra insectelor, asigurarea stropirilor necesare în funcție de anotimp este întotdeauna o condiție necesară.
- asigurarea condițiilor optime pe parcursul anotimpului rece printr-o serie de măsuri menite să prevină înghețarea: utilizarea fumului în situații de temperatură foarte scăzută pentru a proteja planta de efectele dezastruoase, cel puțin pentru anul în curs, ale înghețului.
- tăierile specifice primăverii, dar nu în exclusivitate, sunt menite a conduce resursele pomișorului înspre acele direcții optime de dezvoltare cu consecințe pozitive directe asupra evoluției dezvoltării armonioase a acestuia în timp. Respectarea normelor și a condițiilor de tăiere, precum și a perioadelor indicate reprezintă factorii cei mai importanți.
- Tratamentul acordat pomului în perioada de prefructificare și de cules.
Pentru a asigura o producție optimă și de calitate, este recomandată o strategie de prevenire a unei fructificări excesive, precum și un cules al poamelor fără consecințe negative asupra pomișorului. Astfel:- trebuie asigurată în special în primii ani de viață o selecție manuală a fructelor dezvoltate de către pomișor, astfel încât să rămână pentru producție doar un număr rezonabil de fructe. Se evită o supraîncărcare a acestuia cu o cantitate prea mare de poame care l-ar putea secătui pe acesta de resurse și ar determina o coacere neîmplinită a fructelor.
- trebuie asigurat un sistem de cules al fructelor care să nu implice daune fizice pomului prin ruperea de crengi, afectând structura acestuia.
Multumim pentru sfaturi, cu ajutorul vostru vom avea pomisorii sanatosi si bogati in rod.
Ioana