Chrysanthemum (gr. chrysos – aur, anthemon – floare) reprezintă un gen foarte răspândit de flori, cunoscut peste tot în lume pentru combinaţia reuşită şi, de foarte multe ori intuitivă, de parfum discret şi culori reţinute. Ce se ştie însă mai puţin despre aceste flori este istoria şi atributele ei în diverse părţi ale globului.
Crizantemele au fost iniţial cultivate în China, de unde au ajuns, undeva către sfârşitul mileniului I, în Japonia. Abia în secolul XVII sunt aduse în Europa şi, de aici, în colonii. Aceste treceri dintr-un spaţiu într-altul au rezultat în diverse atribute simbolice ale crizantemelor: în Japonia, sunt asociate destinderii, eleganţei şi fericirii (există un festival în această direcţie), în Statele Unite sunt legate de idea de casă, confort şi veşti bune, în timp ce în multe ţări din Europa sunt flori funerare.
La noi, crizantemele sunt folosite atât într-un sens funest, cât şi decorativ, în grădini şi ghivece. Iată ce trebuie să faceţi pentru a profita de frumuseţea acestor plante, evitând în acelaşi timp referinţa morţii.
- Alegeţi specii cum ar fi Chrysanthemum indicum, Chrysanthemum lavandulifolium sau Chrysanthemum coronarium pentru grădina dumneavoastră. Cele din urmă sunt mai greu de procurat la noi în ţară, dar toate au capacitatea de a vă împrospăta grădina prin pete de culoare persistente.
- Aveţi grijă cu culorile acestor plante. Dacă veţi alege combinaţii monotone, veţi risca o destabilizare a echilibrului cromatic din grădină. În afară de varietăţile galbene, toate crizantemele dau sensuri depresive dacă sunt folosite monocrom. Pentru a evita acest efect aveţi două soluţii: 1. amestecaţi tufele pentru pete de nuanţe cât mai variate şi 2. combinaţi crizantemele cu alte flori de sezon.
- De la crizantemele pitice, de aproximativ 30 de cm (lungimea tijei florii) şi până la cele înalte, ce pot atinge până la 1,5 metri înălţime, speciile sunt suficient de diverse încât să vă permită jocuri de volume în grădină şi pe terasă. În plus, compatibilitatea dintre specii este suficient de laxă încât să le puteţi planta împreună în ghivece mari. Cu toate acestea, trebuie să aveţi grijă şi să le păstraţi restul anului separat pentru a păstra integritatea fiecărei specii.
- Crizantemele au două tipuri de petale: cele exterioare, carismatice, explodate şi cele plasate în partea interioară, care sunt de obicei mici şi discrete. Aranjaţi-le în aşa fel încât să obţineţi efecte de culoare din aceste combinaţii. Aceasta e cea mai rapidă metodă de a evita monotonia acestor flori în grădina dumneavoastră.
Pentru amenajarea crizantemelor nu există propriu-zis concepte definitive. E nevoie însă de un simţ estetic mobil, capabil să delimiteze importanţa plantelor verzi de flori şi, încă mai important, modul evoluţiei acestei interacţiuni în timp. Nu uitaţi de natura sezonieră a crizantemelor; în cele mai fericite cazuri, ele rezistă afară de la jumătatea lui octombrie până cel târziu la mijlocul lui decembrie, în funcţie de specie. Din această cauză, trebuie să alegeţi varietăţi cu impact progresiv, pentru a vă putea bucura de flori în toată luna noiembrie.
Un detaliu important ţine de întreţinere: la fel ca multe alte flori ce cresc în tufă, crizantemelor le merge mai bine dacă îndepărtaţi florile trecute. În luna noiembrie, această operaţie trebuie făcută de cel puţin trei ori pe săptămână, de preferat după-amiaza, imediat după ce s-a dus soarele, dar înainte de temperaturile reci ale serii. Nu îndepărtaţi numai floarea: eliminaţi crenguţa de suport până la prima ramificare în jos. Dacă veţi insista, florile se vor înmulţi mai mult decât vă aşteptaţi.