În cazul în care aveți puțin mai mult spațiu în bucătăria dumneavoastră, sunteți o persoană care gătește des și doriți să trăiți Crăciunul înconjurată de verdeață, aveți la îndemână două soluții extrem de simple. Ambele sunt fezabile, iar diferența dintre ele stă în mărimea spațiului pe care îl puteți aloca:
- 0,5-1 mp – grădină falsă, cu frunze proaspete de legume și plante aromatice;
- 1-3 mp – grădină reală cu plante aromatice și câteva legume.
Grădina falsă
Aveți nevoie de un suport de lemn care să acopere întreaga suprafață și care să aibă forma unei tăvi, cu margini înalte de cel puțin 5 cm. În acest suport, așezați tăvi mai mici de plastic, asigurându-vă că nu lăsați mult spațiu între ele. În felul acesta, veți avea parte de un suport stabil, unde veți putea uda fiecare plantă după necesitățile ei. Așezați apoi în fiecare tavă capace de la rădăcinile de legume (pătrunjel, țelină, păstârnac) și / sau partea de sus a rădăcinilor de la orice tufă aromatică (busuioc, mărar, cimbru, etc.). Pentru legume, este bine, dar nu obligatoriu, să optați pentru rădăcini pivotante. Tăiați rădăcina la trei centimetri de partea de sus și puneți capacul în tavă cu tăietura în jos. Adăugați apă cât să acopere o treime din înălțime. Pentru plantele aromatice, veți avea nevoie de puțin pământ. Orice pământ gras este bun, dar rețineți: partea de sus a rădăcinii nu trebuie să fie acoperită cu pământ. Urmați apoi următoarele reguli:
- nu puneți în aceeași tavă plante diferite;
- udați des și îndepărtați la fiecare udare rădăcinile care au început să putrezească sau să dezvolte mucegai; pe acestea, le puteți înlocui cu altele proaspete;
- puneți grădina falsă într-un loc cu multă lumină naturală;
- încercați să păstrați temperatura din bucătărie cât mai omogenă cu putință, între 20 și 23 °C.
Dacă este sădită la începutul lunii decembrie, o astfel de grădină vă va oferi frunze proaspete pentru toate mesele necesare unei familii de dimensiuni medii.
Grădina reală
Spre deosebire de grădina falsă, în grădina reală se folosește pământ într-un strat de minim 5 cm și maxim 10 cm, într-un suport de lemn cu tavă de plastic așezată la bază. Legumele care dau frunze folosite la gătit nu sunt recomandate pentru acest tip de grădină și, de aceea, e bine să plasați într-o parte a acesteia câteva tăvi conform indicațiilor de mai sus. Sădiți în pământul bine udat plante aromatice (cimbru, tarhon, busuioc alimentar, mărar, coriandru, schinduf, anason, etc.) la o distanță de minim 5 cm una de alta. Alegeți plante tinere, cu rădăcină puternică. În mod ideal, această grădină trebuie plantată la mijlocul lui noiembrie, dar dacă plantele sunt alese cu grijă și grădina este bine întreținută, o puteți face și mai târziu și tot veți avea frunze proaspete de Crăciun. După sădire, urmați instrucțiunile de mai jos:
- acest tip de grădină are nevoie de o temperatură puțin mai ridicată (23-25 °C), dar și aici stabilitatea termică este esențială;
- udați des, fără să exagerați; dacă aveți un sistem de drenare similar celor folosite la ghivecele clasice, profitați de el, pentru că veți reduce posibilitatea apariției mucegaiului;
- țineți grădina într-un loc luminos și, pe cât posibil, nu îi schimbați poziția în raport cu lumina naturală.
Aceste grădini sunt mult mai eficiente decât par la prima vedere și succesul lor ține și de felul în care culegeți frunzele: alegeți frunze tinere, de pe vârfurile ramurilor. În felul acesta, veți stimula creșterea plantelor și veți prelungi durata de viață a grădinii.