Prezentarea deosebita oferită de plantele aromatice are două funcții esențiale în spațiile noastre de relaxare. Pe de o parte permite optimizarea estetică a locului, pe de alta ne pune în relație cu o serie de plante ale căror valențe gastronomice sunt esențiale în orice bucătărie. Nu trebuie să cultivăm piper verde, galangal, sau ienupăr pentru a avea parte de o grădină de condimente. Cu toate acestea, un colț cu plante aromatice prezintă avantajul de a avea tot timpul la îndemână, proaspăt, frunze și semințe pline de uleiuri volatile. Iată mai jos câteva elemente care trebuie avute în vedere în momentul înființării unui colț cu plante aromatice:
- Stabilirea numărului si tipului plantelor aromatice cultivate, precum și a spațiului ce urmează a fi alocat cultivării acestora. Varietatea deosebită a plantelor aromatice implica o selecție atentă a acestora din mai multe perspective: relevanță contextuală, compatibilitate de climă, spațiu ocupat, etc. În cazul plantelor aromatice, aclimatizarea este posibilă în anumite limite. De exemplu, isopul, originar din Asia Mică, poate fi crescut cu succes în grădinile noastre, dar tufa trebuie tăiată și acoperită pe timpul iernii, ca să nu înghețe. La fel, ienibaharul și coriandrul pot fi introduse într-o asemenea grădină. Cu toate acestea, nu sperați să puteți aclimatiza piper. Fără o seră nu veți putea să vă bucurați de tufele de trei metri atât de populare în Cambogia, Thailanda și alte țări din sudul Asiei.
- Pentru a găsi raportul ideal dintre eficiență, relevanță, și impact estetic, este bine să ne axăm pe plantele care cresc în mod spontan în regiunea noastră, de la fenicul și pătrunjel la mărar și să folosim doar o mică parte din grădina de condimente pentru specii mai rare, cum sunt isopul sau tukmaria.
- Pregătirea solului pentru însămânțare / plantare trebuie să urmeze reguli precise în funcție de speciile alese. De cele mai multe ori, plantele aromatice pot fi împărțite în două categorii atunci când se consideră calitatea solului: plante iubitoare de soluri grase, și plante care preferă multă lumină solară, piatră, și un sol mai uscat. De aceea, oricare ar fi combinația de plante pe care o aveți în vedere, e de preferat să alegeți un sol în mai multe straturi, pentru a putea varia condițiile bioclimatice.
- Îngrijirea plantelor într-o asemenea minigrădină este specială, pentru că presupune pași specifici, în funcție de specie. Spre exemplu, legarea de un stâlpișor de susținere a plantelor ce cresc în tufă înaltă în scopul prevenirii ruperii accidentale determinate de vânt și greutate reprezintă o lucrare care trebuie făcută independent de creșterea celorlalte specii, ce nu necesită acest pas. Din această cauză, colțul de plante aromatice cere de cele mai multe ori mai mult timp decât lasă să se întrevadă la o primă vedere.
- Culegerea, selectarea și prelucrarea adecvată a frunzelor și semințelor este, similar, distribuită în funcție de specii. Pentru a reduce volumul de muncă și a avea parte de o eficiență sporită din acest punct de vedere, puteți împărți acest pas în două faze: prelucrarea frunzelor (în timpul lunii iulie, sau chiar mai devreme pentru plantele mediteraneene) și culegerea semințelor, care începe în august și poate continua până toamna târziu.
Din aceste perspective, soluțiile oferite de noi vin să lejerizeze atât înființarea, cât și întreținerea unei astfel de grădini prin oferte specifice, adaptate după fiecare caz în parte.