Dincolo de particularităţile de specie, ce presupun tăieri speciale pe care le găsiţi, de obicei, pe ambalaje, există cel puţin trei tipuri majore de tăiere a trandafirilor, în funcţie de modul de dezvoltare al acestora: tufă, copăcel şi trandafiri urcători. În principiul, se fac două tăieri peste an: toamna, în luna noiembrie, în preajma primului îngheţ sau chiar după şi primăvara devreme (sfârşit de februarie, început de martie).
Tufa. Trandafirii ce se pretează la tufă vor oferi flori cu tija lungă, potrivită pentru buchete.
Tăierea de toamnă este necesară pentru evoluţia plantei pe termen lung şi, din această cauză, este mai incisivă. Vor fi îndepărtate toate ramurile ce distrug sensul de ansamblu al tufei, în timp ce celelalte vor fi reduse la 3 ochi. Primăvara tăiaţi doar pentru ghidajul plantei pe anul în curs. Interveniţi minor şi doar atât cât este necesar pentru a da plantei volumul dorit. Nu vă atingeţi de lemnele tinere.
Copăcel. Aceşti trandafiri înfloresc multe luni pe an şi au nevoie de o tăiere puternică toamna.
Lăsaţi doar două, maxim trei tulpini verticale de 100-120 cm şi îndepărtaţi orice ramură laterală până la cele de la vârf. În câţiva ani, veţi obţine în partea de sus un glob semi-lemnos care va fi baza ramurilor din anul următor. Aşadar, toamna trebuie să tăiaţi aceste ramuri, pentru ca planta să se reîntinerească şi să capete mai multă vigoare. Intervenţia de primăvară este facultativă şi, în orice caz, trebuie să fie redusă.
Trandafirii urcători. În orice formă vor fi îngrijiţi, pe pergole sau ziduri, aceşti trandafiri oferă covoare cromatice extrem de frumoase şi bogate.
În cazul lor, puteţi efectua tăierea oricând, toamna sau primăvara, având grijă să păstraţi suficiente ramuri de suport. Reduceţi ramurile anuale până la 3 ochi. Dacă doriţi să reîntineriţi tulpinile plantei, lăsaţi un vlăstar tânăr din partea de jos şi, după ce s-a dezvoltat suficient (minim 3 ani), îndepărtaţi-l pe cel bătrân. Acest tip de tăiere este recomandat şi ca formă de luptă împotriva dăunătorilor.
În toate aceste cazuri, independent de tipul tăierii, este bine să îndepărtaţi florile uscate cât de des puteţi; în felul acesta planta îşi va îmbunătăţi numărul şi calitatea florilor.