Tradiţia împodobirii bradului de Crăciun are repercusiuni directe asupra bunăstării pădurilor noastre. Este important să ştim că numai în ţara noastră se taie în fiecare an câteva milioane de brazi cu acest scop. Există soluţii la această realitate a căror eficienţă nu diminuează frumuseţea bradului în timpul sărbătorilor. Trebuie doar să dedicaţi puţin interes acestei probleme şi, desigur, să treceţi de preconcepţia destul de des întâlnită în ţara noastră (unde bradul este prin tradiţie asociat morţii) de a nu planta brazi în curte. Iată care sunt soluţiile dumneavoastră.
Plantaţi bradul în curte
Aceasta este în mod evident cea mai bună soluţie pentru a vă bucura în fiecare an de un brad de Crăciun spectaculos. Singurul dezavantaj este că veţi pierde atmosfera caldă pe care bradul o degajă în interiorul casei. Dacă sunteţi dispus să treceţi peste acest inconvenient, iată câteva soluţii pe care le puteţi lua în considerare:
- Alegeţi decoraţiile cu multă grijă. Evitaţi globurile de sticlă şi figurinele casabile. În afară de cazul în care dispuneţi de o curte închisă, unde bradul nu va suferi de pe urma vântului, este riscant să plasaţi în apropierea bradului decoraţii care se pot sparge.
- Beteala trebuie pusă în aşa fel încât vântul şi zăpada să nu-i poată modifica postura şi frumuseţea. Evitaţi beteala curgătoare (în ploaie) pentru că se va degrada la prima schimbare a condiţiilor meteorologice.
- Folosiţi elemente decorative ferme în culori vii şi mate. Cele strălucitoare pot atrage păsări; în plus, intensitatea lor va fi afectată de orice burniţă sau chiciură.
Plantaţi bradul în ghiveci
Este soluţia ideală, dar solicită din partea dumneavoastră puţină atenţie şi o organizare eficientă peste an. În principiu, un brad plantat în ghiveci poate fi folosit ca brad de Crăciun pentru maxim 4 ani, după care trebuie replantat într-un loc definitiv. Urmăriţi sfaturile de mai jos pentru a eficientiza cât mai mult procesul. În felul acesta, puteţi avea un brad cu adevărat verde fără să trăiţi cu gândul că un copac a trebuit să fie tăiat pentru a vă bucura dumneavoastră de sărbătorile de iarnă.
- Tăiaţi ramurile care devin maro la începutul toamnei. Dacă o parte a ramurii este verde, iar alta maro, îndepărtaţi numai partea uscată. Nu tăiaţi crengile de la baza bradului, pentru că veţi încuraja creşterea pe verticală a plantei.
- Folosiţi un ghiveci de dimensiuni mari (pentru a-l putea folosi şi când bradul va deveni mare), dar alegeţi un material uşor, pentru a reduce greutatea ansamblului.
- Înainte să îl duceţi în casă, ţineţi-l două zile într-un hol neîncălzit pentru a-l obişnui cu temperatura. În fapt, e de preferat să îl ţineţi într-un spaţiu neîncălzit pe toată durata sărbătorilor.
- Odată plasat în casă, împodobiţi-l după gusturile dumneavoastră, dar nu uitaţi că este viu. Nu-i rupeţi crengile şi nu folosiţi accesorii care îi pot afecta dezvoltarea. Folosiţi puţine lumini sau, dacă e posibil, alegeţi soluţii de iluminare rece, din acelaşi motiv.
- După sărbători, ţineţi iarăşi bradul într-un spaţiu neîncălzit pentru a-l obişnui cu temperaturile iernii.
- La scurt timp după ce îl veţi scoate afară, veţi observa că anumite ramuri devin maro. Eliminaţi-le mai târziu, în februarie, pentru a vă păstra bradul curat şi sănătos pentru încă un an.