Aprilie este luna trandafirilor, momentul oportun pentru achiziționarea și plantarea soiurilor noi, precum și pentru curățarea și tăierea tufelor deja existente. Aveți în grădină sau în curte buxus, chiparos, ienupăr, cedru, tuia, molid, sequoia, pin, tisă, lawsoniana și diverse alte conifere ornamentale? Iată ce puteți face / ce trebuie să faceți cu aceste plante verzi în luna aprilie.
Plantare și transplantare?
Aveți în plan să mutați tufele și arbuștii de conifere din pepinieră în grădină sau din colțul casei în fața porții? Deja la jumătatea lunii aprilie este cam târziu pentru a mai muta aceste plante masive dintr-un loc în altul. Transplantarea ar putea compromite acum plantele așa că, dacă ați ratat momentul, vă recomandăm să amânați modificările majore în designul și aranjarea grădinii până în toamna sau primăvara următoare. Sunt o mulțime de opțiuni de rearanjare pe care le puteți încă aplica și care nu implică re-plantarea arbuștilor și a arborilor de conifere de talie mică.
Pe de altă parte, când vine vorba de trandafiri, plantările sunt admise și recomandate.
Îngrășământ
Plantele veșnic verzi au nevoie în această perioadă a anului de un îngrășământ pe bază de azot. Cât de imperios necesară este această operațiune depinde însă de condițiile din grădină sau curte: tipul solului, poziție, locație etc.
Trandafirii au nevoie de pământ afânat și le puteți aplica un strat de îngrășământ atunci când faceți acest lucru la baza pomilor fructiferi. Dacă tufele sunt amplasate pe gazon, puteți profita administrând îngrășământ o singură dată. Acesta va fi dublat de o tratare la finalul lunii mai, pentru o înflorire mai bogată.
Tăieri
Momentul este ideal pentru tăieri și tunderi! Probabil că ați început aceste activități încă din luna martie. În principiu puteți continua cu tăierile coniferelor până în luna iunie.
Ce trebuie tăiat? Există două tipuri de tăieri pe care le puteți face în această perioadă a anului, dintre care una este obligatorie și anume aceea de îndepărtare a ramurilor uscate și bolnave. A doua este o operațiune ceva mai amuzantă și poate consta în „îmblânzirea” formelor.
Foarte mulți grădinari preferă formele ordonate și geometrice care pot da grădinilor mici și mari un farmec aparte. Formele cuboidale sunt cele mai ușor de realizat de către începători, însă se pot realiza forme din cele mai complicate și mai diverse, ajungând până la adevărate sculpturi verzi cu care puteți uimi, amuza sau intimida trecătorii. Printre formele relativ simple și foarte populare se includ sferele și spiralele; pentru cele din urmă însă, mulți grădinari amatori preferă să ceară sprijinul specialiștilor. Firește, aceste forme pot fi realizate numai în măsura în care plantele dumneavoastră au suficient volum, coroană lată, și destulă vlagă încât să permită astfel de modelări excentrice. Tăierea / tunderea acestor plante se poate face cu fierăstrăul electric, iar ajustările de finețe de la sfârșit vor fi făcute cu foarfece speciale.
Trandafirii se taie în această lună în funcție de soi; puteți folosi foarfece de vie sau foarfece de gard viu. Dacă tăierea se face radical, aveți grijă ca lăstarii să aibă o palmă de la sol. Nu tăiați trandafirii care înfloresc o singură dată decât după ce cad florile și lăsați lăstarii tineri ai tufelor urcătoare!