Dintre toate lunile anului, iunie vă aduce cele mai multe variante de aranjamente florale de interior pe care le puteţi realiza cu plante din grădina dumneavoastră. Lista următoare este, fireşte, contextuală, dar trebuie citită în acelaşi timp ca un ghid în legătură cu ce flori puteţi aşeza în sufragerie la sfârşitul primăverii şi în ce fel.
Buchetele exuberante
În arta florilor, există două forme contrare de exuberanţă: eleganţa şi sălbăticia. Ambele au calităţi şi avantaje, în funcţie de imaginaţia de care daţi dovadă în timpul compunerii aranjamentului.
Buchetele elegante se bazează pe flori nobile, fie prin calitatea lor naturală, cum sunt trandafirii, calele şi gladiolele, fie prin selecţie realizată de om, ca bujorii. Aceste buchete sunt dificil de creat, şi presupun multă experienţă din partea dumneavoastră. Elementele de suport (firele de asparagus, ierburi colorate, etc.) trebuie folosite cu multă măsură.
Buchetele din flori de câmp mizează pe asimetrie şi exotism local. Aici vă puteţi demonstra inventivitatea şi creativitatea alegând fie bogăţia diversităţii, fie liniile fine ale câtorva specii cu corole fragile. Nu uitaţi că florile de câmp se usucă destul de repede în vază. Le puteţi ajuta adăugând hrană pentru plante sau o pastilă de aspirină şi schimbând zilnic apa.
Buchetele discrete
Sunt o idee bună pentru casele cu camere mici. Aşezaţi o combinaţie de maxim trei culori şi nu încărcaţi excesiv buchetul. Aceste aranjamente solicită puţin loc în jurul lor, dar respiră mai bine şi arată mai impunător aşezate în multă lumină de soare.
Buchetele combinate
În cele mai multe cazuri, buchetele combinate se bazează pe asociere cromatică. Dacă aveţi în grădina dumneavoastră flori de aceeaşi nuanţă, un aranjament care să le pună împreună se poate dovedi extrem de atrăgător. Aveţi grijă să nu asociaţi texturi prea îndepărtate (trandafiri cu verbine roşii), pentru că rezultatul ar putea să pară eterogen. În schimb, fiţi creativi: două fire de caprifoi, o cală şi trei crini albi pot fi o combinaţie reuşită dacă aranjamentul în vază este coerent şi unitar.
Florile pentru buchete trebuie culese dimineaţa, de preferinţă înainte de răsăritul soarelui. Dacă acest lucru nu este posibil, le puteţi tăia şi puţin mai târziu, dar nu după ce simţiţi primele semne de căldură ale zilei. O floare culeasă dimineaţa devreme rezistă mult mai bine în vază pentru că este plină de sevă şi încă nu şi-a început procesele biologice din ziua respectivă. În funcţie de specie, durata de timp din momentul tăierii şi până la aşezarea în vază nu ar trebui să depășească o jumătate de oră. Mai mult, buchetul trebuie realizat într-un spaţiu răcoros, pentru ca tulpinile să nu se usuce până când vor fi introduse în apă.
Un amănunt de care uită majoritatea iubitorilor de flori este că, odată cu uscarea unui buchet, vaza trebuie spălată extrem de bine, pentru a elimina depunerile de pe interiorul recipientului. Cu cât este spălată mai bine vaza, cu atât va rezista mai mult următorul buchet, nemaifiind afectat de putrezire încă din prima zi. De asemenea, nu adăugaţi detergenţi în apa cu care spălaţi vaza. Folosiţi mai bine o perie şi vaze de sticlă, care pot fi curăţate perfect, spre deosebire de cele din plastic sau lemn.