Deşi, în cea mai mare parte, aleile sunt asociate zilelor călduroase, verii şi serilor de primăvară, există mici trucuri pe care le puteţi folosi pentru a le împrospăta aspectul pe perioada iernii. Aceste trucuri ţin de trei aspecte esenţiale pentru grădina dumneavoastră: accesibilitate, structură şi lumină.
Accesul din grădina dumneavoastră nu ar trebui să fie minimizat sau anulat de prezenţa zăpezii. Cu cât curăţaţi aleile mai bine, cu atât mai repede se usucă. Media ninsorilor pe an în ţara noastră este mai mică decât media zilelor uscate de iarnă, de unde rezultă că o alee curăţată va putea fi folosită mai mult timp în scopuri recreative. În cazul accesului, există trei situaţii diferite:
- Aveţi alei de pământ bătătorit – îndepărtaţi zăpada cu un împinzător şi înlăturaţi restul cu o mătură dură. Nu folosiţi tunuri de zăpadă, decât cu mare atenţie, pentru că puteţi strica şi maşina şi aleea.
- Aveţi alei de piatră sau pietriş – acestea sunt cel mai greu de curăţat. Nu lăsaţi primul strat de zăpadă să fie acoperit de următorul. Folosiţi mături şi asiguraţi-vă că nu îndepărtaţi cantităţi mari de pământ sau pietriş odată cu zăpada.
- Aveţi alei pardosite cu dale – curăţaţi zăpada complet, pentru că aspectul dalelor arată deosebit de bine în context hibernal.
În cazul în care timpul şi numărul aleilor din grădină nu vă permit curăţarea completă a acestora, curăţaţi numai aleile pe care ştiţi că le veţi folosi pe perioada iernii. De cele mai multe ori, există numai câteva ninsori mari pe parcursul unei ierni. Vă puteţi limita curăţarea deplină numai pentru aceste situaţii. Luaţi totuşi în calcul faptul că nu este sănătos nici pentru pietre nici pentru dale să fie acoperite de zăpadă pentru foarte mult timp.
Iluminarea aleilor iarna este cea mai bună soluţie pentru îmbinarea fericită dintre eficienţă şi estetică. Oricare ar fi tiparul grădinii dumneavoastră, alegerea iluminării de iarnă este esenţială pentru a creşte funcţionalitatea grădinii dumneavoastră în această perioadă a anului. Puteţi citi mai jos câteva sfaturi generale ce ajută la înfrumuseţarea grădinii cu puţin efort şi cu foarte puţini bani:
- Pentru a reduce costurile de ansamblu legate de iluminat, poziţionaţi veiozele de grădină, spoturile şi lampioanele la intersecţiile aleilor. În acest fel, beneficiaţi şi de lumină suficientă, şi de un număr redus de puncte de iluminat.
- Cromatica este importantă. Luminile reci plasate în centrul grădinii, asociate luminilor calde de pe margini vor creşte impresia de spaţiu din grădină. Mai mult, alternanţa tiparelor luminoase, a culorilor şi a mărimii corpurilor de iluminat creează de cele mai multe ori impresia de diversitate.
- Folosiţi numai lumină continuă; corpurile care clipesc sunt obositoare şi devin, în scurt timp, monotone.
- Alegeţi cu atenţie corpurile de iluminat şi asiguraţi-vă că rezistă la temperaturi joase. Cele pe baterii solare sunt de preferat celor pe curent, chiar dacă sunt puţin mai scumpe, pentru că vă dau posibilitatea de a le repoziţiona ori de câte ori doriţi.
- Curăţaţi zăpada din jurul corpurilor de iluminat pe cel puţin jumătate de metru şi, în cazul bateriilor solare, îndepărtaţi-o de pe celulele fotosensibile; în caz contrar, bateriile nu vor fi reîncărcate.