În afara cazurilor când grădina dumneavoastră este atât de mare încât gazonul nu suferă de la trafic, veţi avea nevoie de alei pentru acces şi promenadă fără a agresa spaţiul. Astfel, aleile sunt o excelentă soluţie de compromis: grădina va fi aproape de dumneavoastră, tufele de trandafiri şi liliac la un pas, fără să sufere însă de intruziunea zilnică pe teritoriul lor. Dar cum ştim cât spaţiu trebuie să lăsăm grădinii şi cât aleilor? Iată câteva sugestii:
Dacă grădina are dimensiuni reduse, este bine ca aleile să fie înguste. Fără să se transforme în cărări deranjante, ele pot ocupa 50 de cm. Dacă, pe de altă parte, grădina este suficient de mare, puteţi păstra alei suficient de late încât să suporte două persoane una lângă alta (110-130 cm), alternându-le cu alei individuale.
- Nu lăsaţi vegetaţia să invadeze spaţiul aleii. Păstraţi tufele tăiate în aşa fel încât să îşi păstreze coroana deasupra gazonului sau a celorlalte plante. Totuşi, dacă plantele sunt prea mari şi nu doriţi să renunţaţi la ele, o arcadă deasupra aleii poate fi o soluţie bună. Aveţi însă grijă să păstraţi o proporţie funcţională între înălţimea şi lungimea pasajului şi o înălţime minimă de 210 cm.
- Dacă vi se pare că nu aveţi suficiente alei, combinaţi materialele şi tipul aleilor pentru diversitate: pietrişul cu podurile joase, alei din lemn tratat pentru exterior, din stâncă, piatră de râu etc.
Orice variantă alegeţi reţineţi că cu cât e mai mare raportul dintre suprafaţa aleilor şi suprafaţa grădinii, cu atât e mai artificial efectul şi, respectiv, cu cât marginile aleilor sunt mai discrete şi camuflate, cu atât mai mult veţi avea parte de o grădină cu aspect sălbatic şi viguros.