Uneori spaţiul de care dispunem pentru amenajarea grădinii private este mai mic decât doream sau nu are forma corespunzătoare. Cu toate acestea, nu dorim să renunţăm nici la plantele noastre favorite, nici la anumite accesorii de grădină.
Există însă soluţii ingenioase menite să ne ajute să evităm senzaţia de aglomerare şi de neavenit; aceste soluţii au, de cele mai multe ori, un caracter spaţial şi se bazează pe capacitatea noastră de a le adapta spaţiilor cu care lucrăm. Iată ce putem face pentru a lăsa impresia într-o grădină de dimensiuni mici de mai mult spaţiu, de volum, de aer şi de atmosferă rarefiată.
- Desfăşurarea pe orizontală a spaţiului intensifică senzaţia de mărime. Evitaţi arborii mari, care dau prea multă umbră, sau arborii drepţi şi înalţi.
- Prin câteva straturi separate, construiţi trepte de plante, cu flori joase către interiorul grădinii, apoi plante de talie medie şi apoi înalte. Gestionaţi cu atenţie culorile florilor: culori calde (care, prin natura lor, închid perspectiva) în partea de jos, culori reci sau pastelate în fundal, în partea de sus. Acest procedeu ajută ochiul să figureze mai bine, lăsându-i impresia de spaţiu mai mare.
- Mai multe alei, mai înguste. Complicaţia geometrică a alternanţei dintre alei şi iarbă sau plante creează spaţialitate.
- Evitaţi sensul de covată, de închidere a grădinii spre centru şi evitaţi pe cât posibil să organizaţi un singur centru în mijlocul grădinii.
- Geometria se potriveşte întinderilor mari. Pentru suprafeţe mai mici e de preferat asimetria, atât structurală, cât şi cromatică.
- Alegeţi flori mici şi variate care să puncteze aleatoriu spaţiul grădinii.
- Evitaţi aşezarea centrală a obiectelor de mobilier. În grădinile mici, băncile sunt mai potrivite pe laterale. De asemenea, formele curate, liniile drepte, moderniste, fără ieşiri baroce sunt de preferat pentru a lăsa impresia că spaţiul este extensibil.
- Alegeţi decoraţii miniaturale şi nu faceţi exces. Câteva statuete, câteva suporturi şi un vânător de vise sunt de ajuns pentru diversitate.
Nu centraţi apa în spaţiu şi nu o lăsaţi să acopere mare parte din plan. Regularizaţi canalele, ca vegetaţia din imediata apropiere a apei să nu explodeze deranjant în grădina dumneavoastră.